We leiden vaak een jachtig bestaan, en de druk die onze dagelijkse verplichtingen met zich meebrengen, kan overweldigend zijn. Bezorgdheid om je gezondheid en die van je dierbaren, zorgen om werk, en fysieke klachten door een gebrek aan balans tussen werk en ontspanning hebben een grote impact op ons welzijn.
Stress op zich is niet verkeerd – het helpt je om te gaan met moeilijke situaties. Maar als die stress langdurig aanhoudt, krijgt je lichaam niet de kans om te herstellen, en dat kan op den duur leiden tot zowel fysieke als mentale klachten.
Reflexologie en ontspanning
In mijn praktijk zie ik dagelijks hoe stress mensen uit balans kan brengen. Langdurige productie van stresshormonen zorgt ervoor dat andere processen in het lichaam op een laag pitje komen te staan, wat leidt tot ontregeling. Een eerste stap om deze vicieuze cirkel te doorbreken is reflexologiemassage.
Reflexologie ontspant niet alleen, maar stimuleert ook de bloedcirculatie, activeert het zelfherstellend vermogen van het lichaam en bevordert de aanmaak van ‘gelukshormonen’ zoals endorfines. Afhankelijk van wat bij mijn cliënt past, pas ik voet-, gezicht- of oorreflexmassage toe.
Vooral gezichtreflexologie werkt vaak diep ontspannend en kan worden versterkt met technieken zoals oorreflexmassage. Tijdens deze sessies zet ik zowel westerse als Chinese reflexologie in, aangevuld met elementen uit de Tibetaanse Neuro Voetreflexologie.
Inzicht en leefstijl
Massage alleen is vaak niet genoeg om stress blijvend te verminderen. Daarom combineer ik reflexologie met leefstijl- en voedingsadvies. Inzicht krijgen in de oorzaken van stress is essentieel: pas als je weet wat je uit balans brengt, kun je stappen zetten om je leven anders in te richten.
Rust, goede planning en timemanagement spelen hierbij een grote rol. Met behulp van NEI-therapie (Neuro-Emotionele Integratie) werk ik samen met cliënten aan het verwerken van emotionele blokkades die vaak een grote rol spelen bij stressgerelateerde klachten.
De rol van vetzuurbalans en andere suppletie
Voeding is een onmisbare factor in stressmanagement, en een gezonde vetzuurbalans speelt hierin een belangrijke rol. Zelfs met een gezond voedingspatroon is het lastig om voldoende essentiële vetzuren binnen te krijgen vanwege factoren zoals verarmde landbouwgronden en vervuilde zeeën. Een onbalans in vetzuren kan je kwetsbaarder maken voor de impact van stress.
Daarom meet ik bij veel van mijn cliënten standaard de vetzuurbalans. Een optimale vetzuurbalans draagt bij aan een normale bloeddruk, gezonde hersenfunctie en een sterk immuunsysteem. Na het starten met hoogwaardige omega-3-suppletie zie ik vaak binnen enkele maanden significante verbeteringen in de gezondheid en het welzijn van mijn cliënten.
Naast de vetzuurmeting beschik ik over kennis rondom andere mogelijke suppletie bij klachten, voortkomend uit mijn opleiding als hormoontherapeut. Mijn adviezen zijn altijd op maat gemaakt en worden zorgvuldig afgestemd op de behoeften van de cliënt. Ik test deze adviezen uit en pas ze aan indien nodig, zodat ze optimaal aansluiten bij de persoonlijke situatie.
Holistische aanpak: Het totaalplaatje
Een voorbeeld uit mijn praktijk illustreert hoe een holistische aanpak werkt. Een cliënte met fibromyalgie, overgewicht, acne en een verstoorde vetzuurbalans kwam bij mij voor hulp. We begonnen met wekelijkse reflexologiemassages, ondersteund door voedings- en leefstijladviezen, timemanagement en hoogwaardige suppletie, waaronder omega-3.
Na een maand was ze al een paar kilo afgevallen, haar acne was vrijwel verdwenen en haar fibromyalgieklachten waren aanzienlijk verminderd. Bovendien voelde ze zich mentaal sterker en minder stressgevoelig. Hoewel de klachten niet volledig verdwenen zijn, zijn ze nu veel beter te hanteren.
Deze casus laat zien dat het aanpakken van stress en gezondheidsklachten een integrale aanpak vereist. Door lichaam en geest samen te brengen en aandacht te geven aan voeding, beweging, reflexologie, NEI en mindset, kunnen we duurzame veranderingen realiseren.
Aanvullende zorg en samenwerking
Het is belangrijk om te vermelden dat mijn therapie geenszins de reguliere geneeskunde vervangt, maar complementair is. Bij gezondheidsklachten adviseer ik altijd om een arts te raadplegen. Indien nodig kan er, na toestemming van de cliënt, overleg plaatsvinden met andere behandelaren om de zorg zo goed mogelijk af te stemmen.
Goed voor jezelf zorgen
Als reflexzonetherapeut en gediplomeerd Hormoonfactortrainer help ik je graag om je prettiger te voelen: met minder klachten en meer balans. Vanuit een holistisch perspectief kijk ik naar lichaam én geest, omdat deze altijd met elkaar verbonden zijn.
Goed voor jezelf zorgen betekent aandacht hebben voor voeding, leefstijl, beweging, stressmanagement en mindset. Een gezonder, fitter en blijer leven begint bij jezelf, en ik begeleid je graag op die weg.